Golfliv.no
NYHETER
Artikler Norden
Europa
Frankrike
Gibraltar
Holland
Italia
Irland
Korsika
Kreta
Kroatia
Libanon
Malta
Polen
Portugal
Spania
Storbritannia
Tsjekkia
Tyskland
Østerrike
Ungarn
Afrika
Amerika
Asia
Oseania
Kurs/Konf-aktuelt
Reiseguider
Opplev Sverige
Reiser Vin & Mat
Markedsplassen
Stilling ledig -Driftsledelse
Regn eller sol?
Flotte nettsteder
Linker
Journalistkurs
Presse/Redaksjon
Annonsere?
Kontakt oss
Søk på Internett
Reiselivsmessen Travel Fair 2007

Saltvann, elver og over alpine topper
Eventyr i Kroatias ville natur 2005-01-28
Kroatia, en del av et spennende europeisk hjørne i sørøst. Nydelig natur, flotte strender, ville elvestryk og rolig dager i bygater. Og det er ikke så lett å si nei når en taxisjåfør foreslår en kjøretur opp til en spesiell restaurant for å nyte et glass forfriskende hvitvin. Men først under havoverflaten: Bare utenfor byen Bol på øya Brac ligger det 20-25 vrak som turistdykkere kan gå ned til.

Tekst og foto: Aleksander Gamme

Jeg ruller meg ut fra båtripen og gir en tommel opp. Thomas kommer raskt etter, og gir meg en rask repetisjon på tegn og signaler mens vi dupper i vannskorpa. Så tømmer vi vesten og forsvinner ned i den nautiske eventyrverdenen.

 

Jeg er fortsatt i Bol på Øya Brac, det var ingen grunn til å haste vekk fra dette paradiset. Spesielt ikke når man kan ta med seg sin egen dykkeguide for å utforske de underjordiske grotteformasjonene. Men først ryker stroppen på dykkemaska mi på 20 meter . Ingen dramatikk. Vi svømmer over mosaikkpyntede romerske terrasser fra den tiden havet her var langt grunnere.

 

Vannet er krystallklart og spiller grønt, turkist og blått lys ned i dypet. En metersvær blekksprut kikker skeptisk på meg, men skjønner snart at jeg er her bare for å leke. Den er visstnok en av havets smarteste skapninger. Den virker iallfall som en av de kuleste, og rareste, der den stirrer på meg med et svært øye og et kaos av armer i alle retninger. Thomas forteller etterpå at den har egg på denne tiden.

 

Ellers ville den helt sikkert kommet ut av skjulestedet og lekt gripe-rundt-armer-og-bein leken.

 

Dykking i Adriaterhavet kan ikke måle seg med rødehavet når det gjelder kvantumet fisk i alle størrelser, fasonger og farger. Men farvannet utenfor Brac og en rekke andre kystområder har vært arena for mange store sjøslag. Bare Deep Blue-senteret på Bol har 20 - 25 vrak som turistdykkere kan være med og utforske.

Elveaktiviteter

Høyre, høyre !! Roper guiden. Jeg padler som et skovlhjul og holder meg fast i det vi forsvinner ned i det skummende bruset foran oss. Det bruser innvendig også. Jeg tenker aldri på rafting som noe jeg aldri får nok av, men hver gang jeg prøver det, blir jeg overrasket over mye jeg hyler og skriker.

 

En bølge skyller over oss, den framre delen av båten forsvinner i en musserende hvit vegg av det våte element. Men raftingbåten er stø som et fjell og flyter oss igjennom de ville vannmassene, og ut i de roligere partiene. Praten går heftig i båten, et salgsfirma har valgt å bruke en nydelig dag på elven i stedet for på kontoret.

 

Jeg begriper ikke et fnugg av hva de sier, men det er ikke vanskelig å se at de er fornøyd. Raftingen her på elven Dobra sies å være den beste, med varierende vanskelighetsgrader og praktfulle omgivelser. Mai og juni regnes som de beste månedene.

 

En av guidene hjelper meg til å liste opp andre gode elver. Både Una, Kupa og Mreznica ligger innenfor et par timers kjøring fra Zagreb, og det er nok av selskaper som tilbyr både rafting, kano og elvepadling.

 

En annen guide påpeker at jeg absolutt ikke må glemme det beste stedet for havkajakk. Dugi Otok mellom Zadar og Sibenik skal visstnok være en helt spesiell opplevelser for havkajakk-entusiaster.

 

Er du i Dalmatia-området har du allikevel gode muligheter for å boltre deg på elven. Elven Cetina er bare en halvtimes kjøring fra Split, og er vel verdt turen hvis du har en leiebil. Også Zrmanja ble anbefalt for rafting i Dalmatia, og raftingselskapene i denne elven finner du i Zadar.

 

Fjell og grotter

Uten et vindpust er det nesten i varmeste laget for fysisk utskeielser i dag. Svaskoene er svette og klamme, og gummien preller når jeg sklir på et beintak. Men det er et pent stykke kalkstein jeg klamrer meg fast til, selv om det raskt blir glatt uten kalk. Det får bli med litt buldring denne gangen, men sjeldent har jeg vel klatret i vakrere omgivelser.

 

Bak oss sildrer et idyllisk vannfall med et herlig temperert badevann, og de spredte trærne kaster korte skygger over bugnende blomsterenger. Dette er bare et bittebitte lite klatrested ikke langt fra Pazin. Innlandet i Istria - den nordlige halvøya av Kroatia - er spekket av muligheter for en aktivitetsferie. Og det beste av alt, du trenger ikke stå i kø med horder av turister, uansett hva du vil gjøre. Og ser du etter de beste klatreopplevelsene bør du holde deg. Det er heller ikke så lett å si nei når taxisjåføren foreslår en kjøretur opp til en helt spesiell restaurant for å nyte et glass forfriskende hvitvin.

 

Kroatia er ikke landet å besøke hvis du er ute etter å bestige høye, alpine topper. Det høyeste fjellet ruver ikke høyere enn 1831 meter parasollene på strendene, men til gjengjeld finner du en rekke nydelige klatrefelt i landets mange nasjonalparker. Et av de mest populære er Anica Kuk som du finner i Paklenica National Park.

 

Grotter har alltid vært opphav for mystikk og spennende opplevelser. Og følelsen av å fire deg ned i et svart hull, og utforske underjordiske ganger gir deg en aldri så liten eventyrerfølelse. I Baredine ( nord for Porec ) finner du en rekke huler og grotter hvor du finner spektakulære formasjoner av stalagmitter og stalaktitter.

 

De anbefalte klatrestedene er:

Paklenica National Park - midt på kyststripen en halvtime fra Zadar

Biokovo naturpark - times kjøring sørover for Split

Omis - samme området som Biokovo, litt lenger nord.

Oversikt over klatreruter i Kroatia :
http://hps.inet.hr/tr_eng/index.htm

 

Dykking:

http://www.diving.hr

http://www.adriaticdiving.com

 

Rafting:

www.huck-finn.hr

www.raft.hr

 

Kart over Kroatia:

http://www.lib.utexas.edu/maps/europe/croatia_rel01.jpg

 

Sjekk også ut grotter på:
www.baredine.com

 

Denne artikkelen er et sammendrag av mye mer om naturopplevelser i Kroatia. Du finner resten på www.gamme.no, og ikke minst mange flere flotte bilder. Samt mange artikler fra heele verden.